• Wikkelen 30 MVA generator
1/1
Wikkelen 30 MVA generator

Bakker Repair + Services herwikkelt 30 MVA generator in recordtijd

10 december 2018

Door binnen zes weken de stator van een 30 MVA generator opnieuw te wikkelen, heeft Bakker Repair + Services uit Sliedrecht een Scandinavische energieproducent uit de brand geholpen. Om de revisie binnen de afgesproken tijd af te ronden werd 24/7 doorgewerkt.

Tijd speelde een belangrijke rol bij het hele project. De enorme generator is van vitaal belang voor de stroomvoorziening van deze Scandinavisch fabriek, dus moest de machine zo snel mogelijk weer in bedrijf zijn.

4x4x4 meter

Door de Nederlandse partner SPIT uit Almelo werd het stilstaande deel van de generator ter plekke ontmanteld en per schip naar de werkplaats in Sliedrecht getransporteerd. Daar bleek dat het 4x4x4 meter grote en 49 ton wegende gevaarte te groot was voor de oven, waar normaal gesproken het isolatiemateriaal onder hoge temperaturen gesmolten en verwijderd worden. Dat moest nu in koude toestand handmatig gebeuren. ,,Dat koud slopen is tijdrovend en duurt veel langer. We hebben 94 groeven met 20 centimeter hoog koper heel voorzichtig moeten uithakken. Dat was een enorme uitdaging,” vertelt Manager Sales Johan Huisman van Bakker Repair + Services.

Na het herwikkelen ging de stator terug op transport naar het hoge noorden, waar hij ter plekke weer wordt aangesloten en in bedrijf gesteld door het team van SPIT. Huisman: ,,De generator moet voor Kerstmis weer in bedrijf zijn, dat was de afspraak. Daarom hebben we er 24/7, dag en nacht, aan doorgewerkt. Zes weken lang. Nu het binnen de afgesproken tijd is gelukt, hebben we als Bakker opnieuw laten zien dat we doen wat we beloven.”

Wikkelen is ons specialisme

Het opnieuw wikkelen van elektromotoren, transformatoren en generatoren is een specialisme van Bakker Repair + Services. De kosten van wikkelen zijn voor bedrijven vaak lager dan de aanschaf van nieuwe apparaten. Bovendien is de revisietijd meestal korter dan hun levertijd. Dankzij wikkelen zijn bedrijven weer snel operationeel en wordt productieverlies geminimaliseerd. ,,Wij zijn goed in snel wikkelen, ook van hoogspanningsgeneratoren,” stelt Huisman. ,,In dit geval moest dat binnen een korte tijdspanne en moest er 24/7 aan gewerkt worden. Juist door die combinatie konden we dit project naar tevredenheid afronden.”

nieuws afbeelding Bakker Repair + Services repareert  hoogspanningsmotor HKS binnen 6 dagen
02 oktober 2018

Bakker Repair + Services uit Sliedrecht is er in geslaagd om binnen zes dagen een hoogspanningsmotor van...

nieuws afbeelding INDAR en Bakker Repair + Services gaan  samen wereldwijd maritieme klanten bedienen
18 juli 2018

Bakker Repair + Services uit Sliedrecht gaat wereldwijd elektromotoren, generatoren en onderwatermotoren repareren...

nieuws afbeelding Bakker Repair + Services toont specialisme met snelle revisie van hoogspanningsgenerator Smurfit Kappa
07 mei 2018

Een 5600 kWh hoogspanningsgenerator in slechts veertien dagen tijd loskoppelen, heen en weer vervoeren, compleet...

nieuws afbeelding Bakker Repair + Services onderhoudt 50 MW generator tijdens preventieve onderhoudsstop verbrandingsinstallatie Attero Wijster
19 september 2017

Bakker Repair + Services heeft van Attero Wijster de opdracht gehad om een 50 MW generator uitgebreid te...