• Mobiele Partial Discharge-meter
  • Mobiele Partial Discharge-meter
  • Mobiele Partial Discharge-meter
1/3
Mobiele Partial Discharge-meter
Mobiele Partial Discharge-meter
Mobiele Partial Discharge-meter

Bakker Repair + Services start als eerste met mobiele PD-metingen aan boord schepen

30 maart 2021

Bakker Repair + Services heeft als eerste bedrijf in Nederland een mobiele Partial Discharge-meter aangeschaft. Daarmee wordt het mogelijk om ook aan boord van schepen of op moeilijk begaanbare plekken de kwaliteit en conditie van hoogspanningsgeneratoren en elektromotoren te meten. Zo kunnen storingen, schade of uitval worden voorkomen.

Met een PD-meter wordt de kwaliteit van de isolatie van hoogspanningsmachines gemeten aan de hand van de ontladingen van de wikkelingen. Als die isolatie verouderd of beschadigd is, kan hij doorbranden met als gevolg uitval of beschadiging van de generator of motor. Via tijdige PD-metingen worden grotere problemen voorkomen. De meting geeft aan wat het probleem is, wat de schade is en of het tijd is voor onderhoud, revisie of vervanging van wikkelingen. 

PD-metingen aan boord

Bakker Repair + Services verricht al dertig jaar PD-metingen. Meestal gebeurt dat in de werkplaats of bij industriële klanten, omdat voor de metingen een hoogspanningsvoeding nodig is met een hoogvermogen. Het bedrijf heeft nu echter een nieuw mobiel apparaat aangeschaft dat op een hoogspanningsvoeding aangesloten kan worden met een laag vermogen. ,,Het PD-meetapparaat past in een koffer en  kan direct aan boord worden ingezet. Daarom kunnen we voortaan ook aan boord PD-metingen uitvoeren en daar voortijdig problemen mee signaleren. Dat was tot nu toe niet mogelijk. Wij zijn de enige in Nederland die dit doet”, zegt Business Consultant Wim Zanen van Bakker Repair + Services. ,,Daarnaast hebben we een container met meetinstrumenten en software aangeschaft, waarmee we met een hoogspanningsvoeding kunnen meten. De container past op een aanhangwagen en  wordt ter plekke aan boord gehesen . Daardoor hebben we dus twee mobiele voedingsmogelijkheden.”

Meer en betere inzichten

Als de mobiele apparaten niet op pad zijn, worden ze als extra meetinstrumenten ingezet in de werkplaats van Bakker Repair + Services. De nieuwe software verzamelt meer data die geanalyseerd kan worden. ,,Daardoor krijgen wij beter inzicht in de status van de hoogspanningsmachine die we reviseren en kunnen we de klant beter advies geven”, zegt Zanen. 

Offline en online metingen

Omdat de nieuwe PD-meter van dezelfde leverancier is, als onze reeds al bestaande diagnosemeetbus, meet deze op vergelijkbare wijze en kunnen data en analyses makkelijker vergeleken worden. De nieuwe apparatuur stelt Bakker Repair + Services in staat machines zowel offline als in bedrijf te meten.

nieuws afbeelding Bakker Repair + Services en Van Geffen AMS starten samenwerking op het gebied van trillingsanalyses en reliability services
16 februari 2021

Bakker Repair + Services en Van Geffen Allround Machine Support slaan de handen ineen om zelfstandig...

nieuws afbeelding Bloemen voor geregistreerde mantelzorgers in Sliedrecht
17 april 2020

De ABB Bouwgroep, Bakker Sliedrecht & Bakker Repair + Services, Verhoef EMC en Stedin hebben de handen...

nieuws afbeelding Upgrade proefvloer Bakker Repair + Services
26 maart 2020

De besturing van de proefvloer van Bakker Repair + Services heeft recentelijk een complete metamorfose...

nieuws afbeelding Nieuwe vacuüm droogoven Bakker Repair + Services zorgt voor efficiëntieslag en een CO2-reductie van 90%
06 juni 2019

Bakker Repair + Services heeft een nieuwe vacuüm droogoven aangeschaft die de oude kleine thermische...